MANUEL ALVAR, PREMI NACIONAL DE LITERATURA 1976

Jaime Ramia

Quaranta-cinc anys es compleixen de la publicació del llibre “Aragón, literatura y ser histórico” obra de l’il·lustríssim filòleg Manuel Alvar López, nascut a Benicarló el 8 de juliol de 1923 i nomenat fill predilecte de la ciutat, el 24 d’agost de 1994.

El 7 de desembre de 1975, Manuel Alvar va fer el seu ingrés a la Real Academia Española (RAE) amb el seu discurs “Cántico. Teoría literaria y realidad poética” basat en el soneto de Jorge Guillén titulat “Hacia el poema”. Aquell mateix any de 1975, realitzava el pròleg de las “Poesías completas” d’Antonio Machado, publicat dins les “Selecciones Austral” de l’editorial Espasa-Calpe, amb motiu del centenari del naixement del poeta.

No seria fins al mes de març de 1977, quan el jurat qualificador dels Premis Nacional de Literatura, que atorgava anualment el Ministeri d’Informació i Turisme, va acordar per unanimitat atorgar-li el Premi Nacional de Literatura en la modalitat d’assaig. Cal destacar que aquell mateix any quedaren deserts tant els premis de novel·la, conte i narració.

El 23 d’abril de 1977, en la Universitat Complutense de Madrid, se li fia entrega del Premi en un paranimf replet de gent, davant el qual va agrair el reconeixement del qual era objecte, i on va fer referència a la coincidència del fet que en el mateix acte també es fera entrega del Premi “Miguel de Cervantes” al poeta Jorge Guillén, persona a la qual va dedicar el seu discurs d’ingrés a la RAE.

A partir d’aleshores Manuel Alvar va ocupar la butaca “T” dins d’aquesta institució, sent el seu director entre 1988 i 1991. Una vida dedicada la docència i a la investigació de la llengua espanyola, que es reflecteix amb la publicació de més de 150 llibres i el seu nomenament com a Doctor Honoris Causa, en 28 Universitats de tot el món.

Posteriorment, va continuar sent objecte de multitud de Premis i reconeixements, fins a la seua mort el 13 d’agost de 2001, de la qual enguany es compliran vint anys.

Deixeu un comentari