LA CURIOSA HISTORIA QUE AMAGA UNA ETIQUETA DE VI CARLÓN DE MÉS D’UN SEGLE

Joan Ferré

A principis del segle XX, dos empresaris espanyols arribaren a Argentina amb les seues famílies. Eren l’enginyer industrial Eugenio Molina i l’advocat Arturo Ballester Janer, aquest casat amb la germana del primer. Argentina era un país ple d’oportunitats i van vore en el comerç de la importació el lloc per aprofitar les condicions que la seua formació i el país americà els oferien.

En 1914 varen fundar CIBELES, una empresa importadora de vi i altres productes alcohòlics espanyols, donada la relació que existia des de segle ja en aquest sector entre l’antiga colònia i la metròpoli. Un dels seus productes estrella era el Vi Carlón, tal com demostra aquesta preciosa etiqueta que encara hem pogut trobar. Però el vi benicarlando estava arribant ja al final del seu llarg trajecte productiu, degut a la inapel•lable fil•loxera que des de feia uns pocs anys estava aniquilant la vinya al nostre terme municipal.

Davant aquesta eventualitat, la societat Ballester-Molina va prendre altres rumbs, que els va portar a fabricar armes, automòbils i camions. La societat HAFDASA (Hispano Argentina Fábrica De Automóviles, Sociedad Anónima) va ser en principi importadora per a Argentina dels automòbils espanyols Hispano Suiza, per acabar fabricant-los ells mateixos a partir de 1930. Al propi temps, van patentar i fabricar pistoles i altres armes de foc per a l’exercit argentí.

La societat va estar activa fins 1961, any en que va tancar sent gerent Carlos Ballester Molina, fill d’Arturo i nebot d’Eugenio. Queda per a la posteritat i per a la memòria dels benicarlandos, la seua relació comercial amb el producte històricament més internacional, del nostre camp: el Vi Carlón.

Deixeu un comentari