BENICARLÓ A LA FIRA DE VALÈNCIA DE 1920

Jaime A. Ramia

El 21 de juliol de 1871 se celebrava a València la primera Fira de Juliol organitzada pel seu Ajuntament amb un conjunt immens d’activitats. A mesura que els anys avançaven s’anaven incloent nous actes i és el 5 d’agost de 1920 quan se celebrà per primera vegada la denominada Festa de la Regió de Llevant, la qual tenia com a acte principal una cavalcada de carrosses en la que cada una d’elles representava a les principals poblacions valencianes. I Benicarló va ser una de les elegides en la seua primera edició, junt amb Morella, i les representacions de València-Castelló- Alacant, Alacant-Alcoi, Sogorb-Altura i Serra d’Espadà, Castelló-Alcora, La Marina-Dénia i Xixona-Elx. 

La carrossa benicarlanda va ser obra de l’autor Vicent Benedito, la qual havia sigut seleccionada al juny d’aquell mateix any i que representava en paraules del periodista Cabrelles:

 “Un gran bust d’aire valencià, li ha posat sobre la testa, a mode de corona, una reduïda reproducció de la ciutat de Morella, li ha cobert el pit i els muscles en una gran manta morellana que al·ludix a la indústria d’aquell país; li ha penjat al coll un collar de xiques boniques, com si foren perles vives, i ha realitzat en tot açò, senzillament, una meravella. Uns grans frisos, una llegenda valenciana (“És la millor terra i la més bella del món”) i uns quants veremadors que omplin de vi una àmfora, per a recordar la riquesa agrícola de Benicarló, completen esta hermosa carrossa”.

Un fet que mostra encara més la rellevància de Benicarló durant principis del segle XX, en una primera festa en la qual es posava el punt final el dia següent amb la famosa Batalla de Flors.

Deixeu un comentari