Joan R. Ferré Querol
Amb aquest nom es coneix un submarí enfonsat durant la Segona Guerra Mundial, a cinquanta milles a l’Est de les Illes Columbretes, relativament a prop de casa nostra, incident sobre el que disposem d’abundant informació gràfica i literària.
Es tracta del submarí matriculat com a U-755, un disseny de la classe VII C, amb un desplaçament de 769 tones en superfície i 871 tones submergit. Tenía una longitud total de 67 m, una viga de 6,20 m, una altura de 9,60 m i un calat de 4,74 m. Estava propulsat per dos motors diesel de 3.000 cavalls, per a ús quan navegava en superfície, i dos motors eléctrics de 750 cavalls per a quan navegava submergit. Tenía dos eixos impulsors amb dues hèlix de 1,23 m de diàmetre. Podia operar fins a profunditats de 230 metres, a 18 nusos de velocitat en superfície i a 7 nusos sota l’aigua.
La seua autonomia era immensa, podia navegar quasi 16.000 kms sense reabastir-se, la qual cosa li permetia estar mesos patrullant sense haver de tocar terra.
Portava un total de 19 torpedes per a 5 tubs de llançament, (4 a proa i 1 a popa) un canó ofensiu de coberta i un canó antiaeri. El tripulaven entre 46 i 60 mariners de totes les graduacions. En el cas de l’U-755, eren 49 militars, tots molt joves, donada la necessitat d’oficials i tropa de l’Alemanya en guerra.
El vaixell que ens ocupa va entrar en servei al novembre de 1941, sota el comandament d’un capità de 27 anys, Walter Göing, i va passar a integrar la flotilla de l’atlàntic nord, on va aconseguir abatre la seva primera víctima, el vaixell de càrrega nord americà USS Muskeget, on van morir els 121 tripulants,
A finals de 1942, l’U-755 va ser destinat a la Mediterrània, amb base a La Spezia, Italia, i més tard al port francès de Toló, des d’on tenia la missió de vigilar i atacar els vaixells aliats una vegada havien entrat per Gibraltar. El seu atac més mortífer, en aquesta etapa, va ser al mar d’Alboran contra el vapor francès Simon Duhamel II, al que va enviar al fons amb un sol torpede que el va fer esclatar i partir per la meitat. El seu ràpid enfonsament va provocar la mort de 52 dels seus 53 tripulants.
Però la sort, algun dia s’acaba. El 26 de maig de 1943, navegant novament per aigües properes a l’Estret de Gibraltar, un avió Lockheed Hudson de la RAF, amb base a Algèria, va aconseguir metrallar per sorpresa el submarí en superfície, tocant-lo greument en un motor i depòsits de combustible, dificultant les posteriors maniobres d’immersió, factor que resultaria clau en dies posteriors.
Dos dies més tard, el 28, i sabent que el submarí avariat intentaria tornar a la seva base de Toló, un altre Lockheed Hudson MK-VI del 608 esquadró de la RAF, pilotat pel tinent G.A.K Ogilvie, i procedent de la base algeriana de Blida, va divisar el submarí ferit entre les illes Columbretes i el nord-oest de Mallorca. Mútuament a vistes, tot i les desesperades maniobres del submarí per defensar-se, la velocitat i la superioritat de foc de l’avió era manifesta, i amb un precís coet autopropulsat (va ser la primera vegada que es va utilitzar un rocket en la lluita antisubmarina) van fer esclatar el submarí just per sota de la línia de flotació, de manera que els tripulants que van sobreviure a la explosió a penes van tindre temps per abandonar-lo. En pocs minuts l’U-755 es va enfonsar definitivament, quedant mut i cec per sempre sobre el fons marí, a 1600 metres de fondària.
Entre l’explosió inicial i el metrallament posterior dels nàufrags (acció de guerra prohibida expressament per la convenció de Ginebra) únicament van sobreviure 9 del 49 tripulants alemanys, que van ser recollits 26 hores després pel destructor espanyol Velasco i traslladats al port de València, des d’on se’ls va facilitar la tornada al seu país.
Sis setmanes després, el 10 de juliol, encara va aparèixer a la platja de Borriana el cadàver de Hubert Sasse (es va poder determinar la identitat pels documents que conservava entre la roba), oficial de ràdio de l’U-755, i que el consolat alemany de València va voler soterrar al cementiri de la població.
I ara la gran lliçó d’aquesta història:
En 2010, quasi setanta anys després dels fets relatats, es va produir el retrobament de dos dels actors enfrontats en aquell esdeveniment:
Ernst Oertl, alemany supervivent del submarí, amb quasi 90 anys, va escriure a les seues memòries:
“ Encara avui, després de 67 anys, el meu pensament torna sovint allà, a aquell mar on van morir la meva joventut, la meva esperança i els meus camarades. Ara soc vell i feble, i encara que jo vaig poder tornar a casa, contràriament a molts dels meus companys, el dolor m’angoixa quasi més que llavors”.
Aquestes paraules les va llegir l’anglès Vic Morrow, autor de les fotos que, des de l’avió atacant, veient l’U-755 enfonsant-se. Amb 93 anys d’edat i contestant l’Ernst, reconeixia “que havia passat tota la vida recordant aquells homes a l’aigua, i pensant amb aflicció en les penalitats que haurien hagut de sofrir”. Setanta anys després se’n alegrava de saber que algú havia sobreviscut.
Les guerres ningú les guanya. Uns les perden, els altres hi moren.
(NOTA: Aquest episodi esta novel·lat per José Barceló en el llibre “El niño de la peonza”. Podeu llegir-ne amplis fragments al seu blog http://blogdejosebarcelo.blogspot.com.es/2013/12/16-10de-octubre-de-1942-i-quellapesada.html)
EL SUBMARINO NAZI DE LAS COLUMBRETES
Con este nombre se conoce un submarino hundido durante la Segunda Guerra Mundial, a cincuenta millas al Este de las Islas Columbretes, relativamente cerca de casa, incidente sobre el que disponemos de abundante información gráfica y literaria.
Se trata del submarino matriculado como U-755, un diseño de la clase VII C, con un desplazamiento de 769 toneladas en superficie y 871 toneladas sumergido. Tenía una longitud total de 67 m, una viga de 6,20 m, una altura de 9,60 m y un calado de 4,74 m. Estaba propulsado por dos motores diesel de 3.000 caballos para uso cuando navegaba en superficie, y dos motores eléctricos de 750 caballos para cuando navegaba sumergido. Tenía dos ejes impulsores con dos hélices de 1,23 m de diámetro. Podía operar hasta profundidades de 230 metros, a 18 nudos de velocidad en superficie y 7 nudos bajo el agua.
Su autonomía era inmensa, podía navegar casi 16.000 kms sin reabastecerse, lo que le permitía estar meses patrullando sin tener que tocar tierra.
Llevaba un total de 19 torpedos para 5 tubos de lanzamiento, (4 a proa y 1 en popa) un cañón ofensivo de cubierta y un cañón antiaéreo. Lo tripulaban entre 46 y 60 marineros de todas las graduaciones. En el caso del U-755, eran 49 militares, todos muy jóvenes, dada la necesidad de oficiales y tropa de la Alemania en guerra.
El barco que nos ocupa entró en servicio en noviembre de 1941, bajo el mando de un capitán de 27 años, Walter Going, y pasó a integrar la flotilla del atlántico norte, donde logró hundir su primera víctima, el carguero norteamericano USS Muskeget, donde murieron los 121 tripulantes,
A finales de 1942, el U-755 fue destinado al Mediterráneo, con base en La Spezia, Italia, y más tarde en el puerto francés de Tolón, desde donde tenía la misión de vigilar y atacar los barcos aliados una vez habían entrado por Gibraltar. Su ataque más mortífero, en esta etapa, fue en el mar de Alborán contra el vapor francés Simon Duhamel II, al que envió al fondo con un solo torpedo que lo hizo estallar y partió por la mitad. Su rápido hundimiento provocó la muerte de 52 de sus 53 tripulantes.
Pero no siempre sonríe la fortuna. El 26 de mayo de 1943, navegando nuevamente por aguas próximas al Estrecho de Gibraltar, un avión Lockheed Hudson de la RAF, con base en Argelia, sorprendió y consiguió ametrallar el submarino en superficie, dañándole gravemente un motor y depósitos de combustible, dificultando las posteriores maniobras de inmersión, factor que resultaría clave en días posteriores.
Dos días más tarde, el 28, y sabiendo que el submarino averiado intentaría volver a su base de Tolón, otro Lockheed Hudson MK-VI del 608 escuadrón de la RAF, pilotado por el teniente G.A.K. Ogilvie, y procedente de la base argelina de Blida, divisó el submarino herido entre las islas Columbretes y el noroeste de Mallorca. Mutuamente a vistas, y a pesar de las desesperadas maniobras del submarino para defenderse, la velocidad y la superioridad de fuego del avión era manifiesta, y con un preciso cohete autopropulsado (fue la primera vez que se utilizó un rocket en la lucha antisubmarina) hicieron estallar el submarino justo por debajo de la línea de flotación, por lo que los tripulantes que sobrevivieron a la explosión apenas tuvieron tiempo para abandonarlo. En pocos minutos el U-755 se hundió definitivamente, quedando mudo y ciego para siempre sobre el fondo marino mediterráneo, a 1600 metros de profundidad.
Entre la explosión inicial y el ametrallamiento posterior de los náufragos (acción de guerra prohibida expresamente por la convención de Ginebra) únicamente sobrevivieron 9 de los 49 tripulantes alemanes, que fueron recogidos 26 horas después por el destructor español Velasco y trasladados al puerto de Valencia, desde donde se les facilitó el regreso a su país.
Seis semanas más tarde, el 10 de julio, aún apareció en la playa de Burriana el cadáver de Hubert Sasse (se pudo determinar la identidad por los documentos que conservaba entre la ropa), oficial de radio del U-755, y que el consulado alemán de Valencia quiso enterrar en el cementerio de la población.
Y ahora la gran lección de esta historia:
En 2010, casi setenta años después de los hechos relatados, se produjo el reencuentro de dos de los actores enfrentados en ese evento:
Ernst Oertl, alemán superviviente del submarino, con casi 90 años, escribió en sus memorias:
“Todavía hoy, después de 67 años, mi pensamiento vuelve a menudo allí, a aquel mar donde murieron mi juventud, mi esperanza y mis camaradas. Ahora soy viejo y débil, y aunque yo pude volver a casa, contrariamente a muchos de mis compañeros, el dolor me angustia casi más que entonces “.
Enterado de estas palabras, el inglés Vic Morrow, quien desde el avión atacante tomó las fotos del U-755 hundiéndose, a los 93 años de edad y contestando a Ernst, reconocía “que había pasado toda la vida recordando aquellos hombres en el agua, y pensando con aflicción en las penalidades que habrían tenido que sufrir”. Casi setenta años después, se alegraba de saber que alguien había sobrevivido.
Las guerras nadie las gana. Unos las pierden, otros mueren en ellas.
(NOTA: Este episodio esta novelado por José Barceló en el libro “El niño de la peonza”. Puede leer amplios fragmentos en su blog http://blogdejosebarcelo.blogspot.com.es/2013/12/16- 10de-octubre-de-1942-y-quellapesada.html)