Jaime A. Ramia Peña
És de tots conegut l’extraordinària expansió comercial que va tindre per tota Europa i Sud-Amèrica el vi de Benicarló durant el segle XIX. Ara bé, fins al moment no s’havia trobat ni publicat cap referència sobre l’arribada del mateix en ple Oceà Pacífic.
En aquells moments Hawaii, era un regne independent, reconegut per les principals potències del moment: Regne Unit, França, Estats Units, Alemanya, el qual es trobava baix el regnat del monarca constitucional Kamehameha V.
El 12 d’agost de 1865, s’anunciava en el periòdic “The Pacific comercial advertiser” publicat a la capital del país, Honolulu, l’aplegada per al mes de setembre del vaixell A.J POPE, pertanyent a la companyia H.HACKFELD & CO, procedent de la ciutat alemanya de Bremen.
Aquest vaixell com s’assenyala en l’anunci, transportava una gran varietat de mercaderies, entre les quals hi havia roba, calçat, mocadors, ferramentes ,coberteria, perfums i com no, licors i vins, entre els quals es trobava el vi de Benicarló, acompanyat també de Brandi francés o Ginebra holandesa, entre d’altres.
Pareix que el viatge es va allargar més del temps esperat, però finalment i tal com s’anuncia en l’edició del 7 d’octubre de 1865, es va produir l’aplegada de l’A.J POPE a Honolulu, poden ja degustar tota la població de Hawaii el nostre vi de Benicarló, del que l’any 1864 s’havia exportat a l’estranger més de 890.000 litres, sent aquesta xifra superada l’any 1865 fins a quasi aplegar als 1.300.000 litres.
Vint-i-tres anys després, el 1898, mitjançant la Resolució de Newlands, els Estats Units s’annexionarien Hawaii, fruit del cop d’estat dut a terme l’any 1893 contra la reina Lili’uokalani, per part de ciutadans americans i estrangers, proclamant-se la República de Hawaii, la qual va estar vigent fins a la consecució de la dita annexió, l’any 1898, un any en el qual Espanya perdia i entregava també als americans les seues últimes colònies d’ultramar: Cuba, Puerto Rico i Filipines.