PASDOBLE BENICARLO (1959)

Text: Joan Ferré

Musica de JONATO  &  Luc  HARVET,   Arreglos de  JO TOURNET

Disques PACIFIC  90.305  A.E.P  ,1959

Partitura: Editions Musicales  M.CAYLA,   33, Faub. Saint Martin, PARIS,  

Fa 66 anys, el 1959, uns músics francesos van compondre, interpretar i gravar un pasdoble al qual van posar per nom BENICARLÓ. 

Coneguem una mica més d’aquesta curiosa història. 

Tant els autors com l’arranjador eren acordionistes francesos que van assolir la fama a la dècada dels anys 50-60, integrant de manera magistral l’acordió en orquestres de música regional francesa i música llatina en general, interpretant valsos, polques i marxes, però també rumbes, pasdobles, boleros, etc. 

El pasdoble “BENICARLÓ” va ser gravat per la discogràfica PACIFIC, el 1959, amb el número de sèrie 90.305. Encara que el disc es suposa esgotat i descatalogat, la biblioteca municipal de Lió disposa d’un exemplar de 45 revolucions, on figuren altres tres temes: “Trianon Polka”, “Sambatísmico” i “Siette bellíssima”, classificat amb el número 407 156 917. 

La Biblioteca Nacional de França té catalogada la partitura del pasdoble “BENICARLÓ” amb el número 659031922, fitxa nº FRBNF 39702680, classificat com a pasdoble per a orquestra amb piano director. 

La partitura original de 1959 la va publicar l’editorial M.CAYLA, per a nou instruments: piano, acordió, saxo alt, saxo tenor, trompeta, clarinet, violí, contrabaix i guitarra. 

La Secció Juvenil de l’Agrupació Musical “Ciutat de Benicarló” la va interpretar per primera vegada al març de 2015, amb arranjaments i direcció del mestre i director Pablo Anglés. 

Aquests són els seus autors. 

LUC HARVET, coautor Acordionista, compositor, arranjador i director d’orquestra, és l’autor principal del Pasdoble “Benicarló”, i el de més llarg recorregut musical dels tres. Nascut el 1931, tenia 28 anys quan va compondre el pasdoble dedicat a la nostra ciutat, sense arribar a determinar quina va ser la raó que els va impulsar a denominar-lo amb aquest nom. 

En total va compondre i/o va arranjar 69 temes, entre 1957 i finals de la dècada dels 80. La seva música va evolucionar cap a interpretacions disco i lleugeres, acompanyades de les típiques go-gos de la dècada dels 70, tal com recullen les portades d’alguns dels seus discs singles.

 Com a intèrpret, va passar de l’acordió al polivalent teclat electrònic. Possiblement encara pugui seguir viu, amb una edat de més de 90 anys 

JONATO, coautor, Pseudònim de Georges Trognée, membre d’una família de músics (Maurice, Georges i un altre germà) que van arribar a tenir la seva pròpia orquestra. No figura l’any de naixement, però suposadament era el més gran dels 3 autors del pasdoble Benicarló, nascut a principis del segle XX, i que va morir el 1966. Va escriure tangos com “Nuestra cita”, els pasdobles “Segòvia” i “Noches de España”, i altres composicions llatines com “Pobre Chiquito Manuel”. Va harmonitzar la versió francesa de la popular “La Paloma”, titulada en francès “La Colombe”. El pasdoble Benicarló va ser un dels últims treballs de la seua carrera, pocs anys abans de morir. 

JO TOURNET, arranjador, Pseudònim de Georges Cantournet, va ser un acordionista molt conegut a la comarca de l’Auvernia, al massís central francès. Tocava també la gaita, instrument habitual en la música tradicional de la regió de Clermont-Ferrand. Nascut el 1921, era nebot de Martín Cayla, editor musical molt reconegut a París la primera meitat del segle XX, qui va publicar i promoure molta de la música popular francesa de l’època. La seva editorial va publicar la partitura del pasdoble Benicarló el 1959.

Jo Tournet va arrenjar molts dels temes que es van gravar en aquella època, fins a la seva mort el 1961, als 40 anys, quan havia venut més d’un milió de còpies dels seus propis discs, tot un èxit en aquell moment. 

Podem escoltar el pasodoble “Benicarló” al següent enllaç:

Text:  Joan R. Ferré Querol, de l’ Associació ABRIL Benicarló

Deixeu un comentari